Pagājušajā raidījumā, kad runājām par 2019. gada ēdiena tendencēm, noskaidrojām, ka topa augšgalā atrodas “labie” jeb nepiesātinātie tauki. Atšķirībā no piesātinātajiem taukiem, nepiesātinātie palīdz smadzeņu darbībai, visiem orgāniem un cīnās ar holesterīna līmeni asinīs. Nepiesātinātie tauki ir Omega 3 un Omega 6.

Produkti, kuros ir daudz nepiesātināto tauku:

Avokado

Šis, šķiet, ir visslavenākais produkts, kad runājam par “labajiem” taukiem, jo avokado tiešam ir ļoti daudz nepiesātināto tauku, un tas ir ļoti veselīgs. Īpaši ziemas periodā, kad nav saules enerģijas, būtiski sabalansēt savu uzturu. Avokado ir tas produkts, kuru ziemā noteikti vajag ēst. Vienā avokado ir aptuveni 25 grami tauku.

 

Linsēklas

Omega 3 taukskābes ir ļoti reti sastopamas, jo pārsvarā visos produktos ir tikai Omega 6. Linsēklas ir viens no retajiem produktiem, kuri ir bagātināti tieši ar Omega 3. Dienā pietiek ar 1 – 2 ēdamkarotēm dienā. Tās var iecept maizē, kēksos, pankūkās un pievienot pie citiem ēdieniem. Ļoti garšīgas ir grauzdētas linsēklas, kuras var pievienot dažādiem musli, granolām vai salātiem.

 

Olas

Tas ir mīts, ka olās ir piesātinātie tauki lielā daudzumā, patiesībā to ir ļoti maz un vairāk ir tieši nepiesātināto tauku.

Olas ir salīdzinoši lēts un vienkāršs veids, kā var uzņemt gan proteīnus, gan olbaltumvielas, gan taukus. Protams, labāk izvēlēties vietējo zemnieku olas, tādas, kur vistas nav turētas sprostos.

 

Zivis

Šajā gadījumā runājam par taukainām zivīm: lasi, foreli, renģi, zuti u.c. Ir svarīgi zināt, no kurienes zivs nāk. Vislabāk izvēlēties savvaļas zivi, jo nevaram būt droši, ar ko barotas nebrīvē audzētās. Mazsvarīgi ir tas, kādā veidā zivs tiek uzņemta – svaigā, ceptā vai kādā citā. Protams, ar zivju lietošanu uzturā nevajag pārspīlēt - visu ar mēru, jo tauku saturs patiešām ir augsts.

 

Tumšā šokolāde

Šokolādi var dēvēt par tumšo tad, ja kakao daudzums ir vismaz 70%. Lietojot ar mēru, tā ir veselīga un var uzlabot smadzeņu darbību.