Ko var pagatavot no tomātiem?

Tomāts ir ļoti universāla oga; tomāti tiek ēsti un pagatavoti gandrīz jebkurā valstī. Dienvidamerikā tomāti ir pazīstami jau tūkstošiem gadu, un Eiropā tie parādījās ap 16. gs. Pirmos 150 gadus tie tika izmantoti kā rotājumi. Neviens neiedomājās, ka tos var ēst. Tas varētu būt saprotami, jo lapas ir indīgas. Ķīnā katru gadu tiek saražoti 34 miljoni tonnu tomātu - šī valsts ir lielākā tomātu audzētāja pasaulē.

 

 

Pagatavošanas veidi: 

1.Tomātu salsa (salsa itāļu valodā - mērce)

Pagatavošana - smalki, kubiņos sagriezti tomāti, kuriem var pievienot citronu sulu, ķiplokus, baziliku, etiķi, piparmētru, vai ko citu, jo tomātiem “piestāv” viss, kas ir attiecīgi tomātu sezonā.

Šo mērci var ēst kopā ar jebko grilētu, vārītu, kā arī garšīgi kopā ar ceptiem kartupeļiem. Tomātu salsa ēdienam piešķirs svaigumu.

2. Tomātu saldējums

Šis ir sāļš saldējums - ļoti atvēsinošs un jauns veids, kā izbaudīt tomātus.

Pagatavošana - līdzīgi, kā tiek pagatavota tomātu krēmzupa. Uzvāra tomātus, atdzesē tos. Tomātu masai klāt var pievienot ķiplokus. Noteikti klāt jāpievieno saldais krējums.  Tomātu zupas masu ielej trauciņā un saldētavā. Ik pa pusstundai to izņem ārā un samaisa, tad atkal liek atpakaļ saldētavā. Šo saldējumu var pagatavot arī saldējuma mašīnā.

To var ēst vienu pašu, ar zaļumiem vai ar rupjmaizi.

3. No tomātiem var pagatavot desertus

Tos var konservēt, karamelizēt, pagatavot saldu tomātu mērci. Gatavojot saldos ēdienus ar tomātiem, tos svarīgi nomizot. 

4.Tomātu mērces

Tomātus var izmantot tomātu mērcēm - lielisks veids, kā tomātus saglabāt līdz ziemai! Varam paši pagatavot kečupu, kas būs gan lētāk, gan gardāk.

Pagatvošana – apcep katlā sīpolus, ķiplokus, timiānu, salviju - jebko, ko vēlies, un pievienot tomātu mērcei. Pievieno tomātus. Sastāvdaļas apdedzi katlā, nelejot klāt nekādu šķidrumu - tad radīsies pilnības garša. Pieliek etiķi, sāli un diezgan daudz cukura. Vāra uz lēnas uguns, līdz kļūst biezs. Pēc tam mērci var arī sablendēt.

Gatavojot tomātu mērci, interesants salikums būs ar rozēm - vārot tomātu mērci, var pievienot rožu lapas, mežrozītes.  

5. Kaltēti tomāti

Vislabāk izvēlēties ķiršu tomātus.

Patavošana – tomātus pārgriež uz pusēm. Pārkaisa ar eļļu, ķiploku un rozmarīnu. Ieliek cepeškrāsnī 120 grādos uz 2 stundām. Pēc tam tomātus ieliek burkā, uzlej eļļu un ieliek ledusskapī.

 

Atceries – tomātus neglabā ledusskapī, jo tie zaudēs savu aromātu un garšas īpašības.
Ja tomāts ir mīksts, tad tas drīz sabojāsies – tas ir mīts. Tieši tad, kad tie ir mīksti, tie ir vissaldākie un visgatavākie. 
Ja ir labs tomāts - tāds, kurš smaržo pēc siltumnīcas, pēc laukiem, tad to mizot nevajag.